Här finner du alla viner som är tillgängliga just nu. Sortimentet är i första hand tillgängligt för restaurangkunder, men vi jobbar för att inom kort även kunna erbjuda hela eller delar av sortimentet via Systembolaget. För att få information om när, hur och var våra viner går att få tag på så finns vi både på facebook och instagram, samt via vår maillista. Alla dessa kanaler hittar du längst ner på sidan, alternativt i menyn under "Kontakt". Drick väl!
Årgång
2016
Typ
Rött vin
Druvor
100% Saperavi
Ursprung
Tibaani, Kakheti
Alkoholhalt
13,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
5 dagar
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
2 mg/l vid buteljering
Produktion
2000 flaskor
Doft
Rund doft med mörka bär och viss stallighet.
Smak
Blåbärig med bra struktur och frukt.
Övrigt
Saperavi är Georgiens främsta röda druva. Detta vin jäses med 90 % pressade druvor och 10 % hela klasar. Vinodlingen ligger i Alazanidalen i Kakheti i östra Georgien, nära gränsen till Azerbajdzjan, på de norra sluttningarna av bergskedjan Gombori som utgör dalens södra gräns. Alazanidalen är här cirka 30 km bred och avgränsas i norr av Stora Kaukasus, vars toppar i den här delen av landet når 2500–3000 meter.
Årgång
2018
Typ
Rött vin
Druvor
100% Saperavi
Ursprung
Teliani, Tsinandali, Kakheti
Alkoholhalt
14,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
2 veckor
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
-
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
100% krossade druvor
Årgång
2018
Typ
Rött vin
Druvor
100% Orbeluri Ojaleshi
Ursprung
Orbeli, Lechkhumi
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
6 månader
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
-
Produktion
600 flaskor
Doft
Smak
Övrigt
15 % av druvorna fermenteras med skalen, resten utan.
Årgång
2018
Typ
Rött vin
Druvor
100% Chkhaveri
Ursprung
Kvashta, Adjara
Alkoholhalt
11,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2016
Typ
Rött vin
Druvor
100% Shavkapito
Ursprung
Mukhrani, Kartli
Alkoholhalt
12,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
1 vecka
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
2 mg/l vid buteljering
Produktion
1200 flaskor
Doft
Frisk doft med röda bär.
Smak
Hög syra och strama tanniner gör detta till ett vin som drivs av struktur snarare än frukt.
Övrigt
Vinodlingen ligger i centrala Georgien, strax väster om huvudstaden Tbilisi i byn Mukhrani (som historiskt var säte för en gren av den georgiska kungafamiljen Bagrationi). I historisk bemärkelse är detta en del av regionen Kartli. Enligt den moderna adminstrativa indelningen ligger odlingen i den västra delen av regionen Mtskheta-Mtianeti, vid den östra stranden av floden Ksani.
Årgång
2018
Typ
Rött vin
Druvor
100% Shavkapito
Ursprung
Mukhrani. Kartli
Alkoholhalt
12,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2016
Typ
Rött vin
Druvor
100% Tavkveri
Ursprung
Mukhrani, Kartli
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
3 veckor
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
2 mg/l vid buteljering
Produktion
1400 flaskor
Doft
Smak
Övrigt
Vinodlingen ligger i centrala Georgien, strax väster om huvudstaden Tbilisi i byn Mukhrani (som historiskt var säte för en gren av den georgiska kungafamiljen Bagrationi). I historisk bemärkelse är detta en del av regionen Kartli. Enligt den moderna adminstrativa indelningen ligger odlingen i den västra delen av regionen Mtskheta-Mtianeti, vid den östra stranden av floden Ksani.
Årgång
2018
Typ
Rött vin
Druvor
100% Tavkveri
Ursprung
Mukhrani, Kartli
Alkoholhalt
11,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2018
Typ
Rött vin
Druvor
100% Saperavi
Ursprung
Tibaani, Kakheti
Alkoholhalt
13 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2018
Typ
Orange vin
Druvor
100% Rkatsiteli
Ursprung
Gurjaani, Kakheti
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
6 månader
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Minimalt vid buteljering
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2013
Typ
Orange vin
Druvor
100% Chinuri
Ursprung
Chardakhi, Kartli
Alkoholhalt
13 %
Antal ml
750
Skalmaceration
3 månader
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
-
Produktion
3000 flaskor
Doft
Frisk doft av mynta och päron.
Smak
Bra syra, med av ålder avrundade tanniner.
Övrigt
Iago Bitarishvili är en legendar i Georgiens naturvinskretsar. Han var en av de första att certifieras och sprida de georgiska qvevrivinerna till de internationella finkrogarna. Jago gör enbart vin på druvan Chinuri – ett vitt och ett orange. Av denna eftertraktade årgång finns det bara ett fåtal flaskor kvar.
Årgång
2017
Typ
Orange vin
Druvor
100% Rkatsiteli
Ursprung
Sighnaghi, Kakheti
Alkoholhalt
11 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Låg alkoholhalt som ger ett uppfriskande och härligt vin.
Årgång
2014
Typ
Orange vin
Druvor
100% Rkatsiteli
Ursprung
Sighnaghi, Kakheti
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
6 månader
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2018
Typ
Orange vin
Druvor
100% Chinuri
Ursprung
Mukhrani, Kartli
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2016
Typ
Orange vin
Druvor
100 % Kakhuri Mtsvivani
Ursprung
Tibaani, Kakheti
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
3 veckor
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
2 mg/l vid buteljering
Produktion
950 flaskor
Doft
Som en härlig vitaminkick, till och med doften är orange.
Smak
Superorange både till inre och yttre, komplext, rent och snyggt.
Övrigt
Vinodlingen ligger i Alazanidalen i Kakheti i östra Georgien, nära gränsen till Azerbajdzjan, på de norra sluttningarna av bergskedjan Gombori som utgör dalens södra gräns. Alazanidalen är här cirka 30 km bred och avgränsas i norr av Stora Kaukasus, vars toppar i den här delen av landet når 2500-3000 meter.
Årgång
2016
Typ
Orange vin
Druvor
100% Kisi
Ursprung
Akhmeta, Kakheti
Alkoholhalt
14,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
3 veckor
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
2 mg/l vid buteljering
Produktion
2000 flaskor
Doft
Distinkt och gulfruktig doft av aprikos och äpple, samt kryddor.
Smak
Mineralig sälta. Äppligt med fin struktur och hög syra. Spännande även för den äventyrliga vindrickaren.
Övrigt
Årgång
2016
Typ
Orange vin
Druvor
100% Mtsvane
Ursprung
Manavi, Kakheti
Alkoholhalt
13,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
3 veckor
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
2 mg/l vid buteljering
Produktion
1 200 flaskor
Doft
Torrt och fullpackat med smaker, lite grumligt och rockigt.
Smak
Äpplen och päron samsas med nötter och tropisk frukt.
Övrigt
90 % pressade druvor, 10% hela klasar. Vinodlingen ligger i byn Manavi, cirka 50 km öster om Tbilisi i regionen Kakheti, vid foten av den södra sidan av bergskedjan Gombori. Gombori stäcker sig 100 km i öst-västlig riktning, parallellt med de större Kaukasusbergen i norr, och dess högsta toppar når knappt 2000 möh. Gombori utgör vattendelare mellan floddalarna Alazani i norr och Iori i söder. Manavi förknippas särskilt med just druvan Mtsvane.
Årgång
2018
Typ
Orange vin
Druvor
100% Mtsvane
Ursprung
Tibaani, Kakheti
Alkoholhalt
13 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Qvevri
Vinifiering och lagring
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2018
Typ
Orange vin
Druvor
100% Rkatsiteli
Ursprung
Bodbiskhevi, Kakheti
Alkoholhalt
12,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2018
Typ
Orange vin
Druvor
100% Kisi
Ursprung
Vachnadziani, Kakheti
Alkoholhalt
12,5 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
3000 flaskor
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2018
Typ
Orange vin
Druvor
Ursprung
Targameuli, Martvili, Samegrelo
Alkoholhalt
12,8 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2017
Typ
Vitt vin
Druvor
100% Krakhuna
Ursprung
Lkdeeti, Imereti
Alkoholhalt
13 %
Antal ml
750
Skalmaceration
-
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
-
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Vinmakaren Amiran Vepkhvadze håller till i den västra vinregionen Imereti, närmare bestämt i byn Lkdeeti i mikroregionen Zestaphoni. Jordmånen är i huvudsak brunjord som är rik på mull och mineraler.
Årgång
2016
Typ
Vitt vin
Druvor
100% Chinuri
Ursprung
Mukhrani, Kartli
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
1 vecka
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
2 mg/l vid buteljering
Produktion
450 flaskor
Doft
Doft av lime, nektariner och viss blommighet. Ung Chinuri med ovanligt kort skalmaceration ger ett elegant vin.
Smak
Äpplig smak med citronfinish. Bra syra och frukt, ändå rund avslutning.
Övrigt
Årgång
2016
Typ
Vitt vin
Druvor
100 % Tsolikouri
Ursprung
Shua Gora, Imereti
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
3 dagar
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
2 mg/l vid buteljering
Produktion
2 400 flaskor
Doft
Rund och gulfruktig doft.
Smak
Halmgult med citrustoner och förvånansvärt bra och härlig längd.
Övrigt
Vinodlingen ligger i byn Shua Gora i kommunen/mikroregionen Vani i regionen Imereti i västra Georgien. Vani är en historiskt viktig plats, som var ett kulturellt centrum under antiken. Imereti har ett subtropiskt klimat som påverkas av närheten till Svarta Havet, och landskapet präglas i väster av låglänt slättlandskap som i norr och öster övergår i Kaukasusbergen.
Årgång
2018
Typ
Vitt vin
Druvor
100% Tsolikouri
Ursprung
Shuagora, Imereti
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
Årgång
2018
Typ
Rosévin
Druvor
80% Chkhaveri, 10% Jani och 10% Skhilatubani
Ursprung
Sakvavistke, Guria
Alkoholhalt
13 %
Antal ml
750
Skalmaceration
1 vecka
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
-
Produktion
Doft
Smak
Övrigt
100% hela klasar med stjälkar.
Årgång
2015
Typ
Rosévin
Druvor
100 % Tavkveri
Ursprung
Mukhrani, Kartli
Alkoholhalt
12 %
Antal ml
750
Skalmaceration
4–5 timmar
Vinifiering och lagring
Qvevri
Tillsatta sulfiter
2 mg/l vid buteljering
Produktion
3700 flaskor
Doft
Jordgubbar och hallonsnören.
Smak
Påminner mer om ett lätt rött. Rent, snyggt och lättdrucket!
Övrigt
Vinodlingen ligger i centrala Georgien, strax väster om huvudstaden Tbilisi i byn Mukhrani (som historiskt var säte för en gren av den georgiska kungafamiljen Bagrationi). I historisk bemärkelse är detta en del av regionen Kartli. Enligt den moderna adminstrativa indelningen ligger odlingen i den västra delen av regionen Mtskheta-Mtianeti, vid den östra stranden av floden Ksani.
Årgång
2010
Typ
Starksprit
Druvor
Saperavi
Ursprung
Tibaani, Kakheti
Alkoholhalt
48 %
Antal ml
500
Skalmaceration
Vinifiering och lagring
24 månader i gamla ekfat
Tillsatta sulfiter
Produktion
ca 2000 liter
Doft
Tydligt släktskap med grappa, avrundad av ålder och fatlagring till att närma sig brandy. Viss rökighet.
Smak
Både sälta och sötma, utan att fördenskull ha något restsocker. Sultanas, mandel och kakao förekommer bland aromerna. Perfekt för grappaälskare som vill testa något nytt och sällsynt.
Övrigt
Pheasant's Tears chacha destilleras av de fermenterade skalresterna från pressade Saperavidruvor från vingården i Tibaani i östra Georgien. När skalmacerationen är klar och vinet har flyttats till en tom qvevri låter man skalresterna ligga kvar i qvevrin tills de destilleras, vilket vanligtvis sker i mars–april. Efter destilleringen lagras chachan 24 månader på gamla ekfat innan buteljering. Destilleringen sker i direkt anslutning till vingåren, druvorna färdas inte mer än några hundra meter. Efter destilleringen återförs skalresterna och överskottsvätska till myllan i vingården.